Sırbistan U20 Koçu Jovanovic Vladimir Konuğumuzdu

Yurtdışındaki altyapıların nasıl işlediği, nasıl oyuncu seçtikleri, maçlarda herhangi bir kısıtlama yapılıp yapılmadığı ve daha birçok soruyu içeren röportajlar serimiz devam ediyor. TÜBAD olarak bu kez de Sırbistan U20 Erkek Milli Takım Baş Antrenörü Jovanovic Vladimir konuğumuz oldu ve değerli üyemiz Özlem Sadıç’ın sorularını yanıtladı.

  1. Milli takımlara seçtiğiniz oyuncular, kendi kulüplerinde sezon içinde ortalama kaç dakika süre alıyor?

Bu zor bir soru. Çünkü buraya gelen oyuncuların hepsi 20 yaş altında ve tümü değişik kulüplerde oynuyor, kimi çok yüksek seviyelerde. Bu en üst seviyedeki kulüplerde, oyuncuların uzun süre oynamalarını bekleyemezsiniz. Biraz daha yaşı olan oyuncuların bu sezonda oyun içinde daha çok dakikaları var, şöyle ki bunlar bir kulübün daha alt seviyelerdeki diğer takımlarında oynuyorlar. Belki çok değil ama böylece dakikaları artıyor, ümit takımlarında oynayarak.

  1. Yeni basketbola başlayacak oyuncuları U11-U12 takımlarına seçerken hangi kriterlere çok önem veriyorsunuz?

Basketbol içerisinde çalışan herkes, bir basketbolcunun ne gibi araçlara sahip olması gerektiğini bilir, fiziksel özellikler gibi. Elbette ki, büyük yapılı çocukları bulmaya çalışırız ilkin. Seçtiklerimizi en iyi takımlara, milli takımlara sokup bize en iyi sonucu vereceklerle çalışırız bu bizim için önemlidir. Birkaç sezon sonra neler verebileceğini düşünmeye çalışırız, bence bu bir antrenörün en önemli görevlerinden biridir bu.

  1. Ülkenizin altyapı basketbol felsefesi nedir?

Elbette, bizim de bu seviyedeki gibi bir sürü seviye için turnuvalarımız var, herkes gibi Türkiye’dekiyle aynı. Bunlar U16’den değil, U18, U17, U19 ve U15’den başlar yani 15, 17 ve 19 yaşındaki çocuklar için turnuvalarımız var, belki bu sistem sizinkinden farklıdır. İkincisi ise, her sezon başında milli takım baş antrenörü durumu izler ve birkaç sezon önce baş antrenörümüz 15 yaş altı için bazı kuralları değiştirdi, mesela 3 sayılık şutu saymadı, zone defansa izin vermedi, hemen hemen herkesteki kurallar gibi. Genç koçlar, pek hoşlanmadılar bu durumdan, sonuç odaklı olduklarından.

       4. Takımdaki oyuncuların geçmişleri, ne kadar zamandır takip ediliyorlar?

Bu zaman içerisinde sistematik bir izleme var mı? Bununla beraber kulüplerle işbirliği ve kolektif çalışma var mı? Elbette var. Milli takımlardaki ilk görevim yaklaşık 20-30 yıl önceydi ve genç oyuncuları takibe aldık uzun süre, ilk kez bu kadar çok genç yeteneği bir araya toplamıştık. O zamanlardaki oyuncular 1989 doğumlulardı, şimdi bazıları milli takımda oynuyor. Biz onlarla çalışmaya başladığımızda takım gibi çalışmadık ilk seferde her yeni 5 sezonda bir değerlendirme yaptık, onlar 16 yaşına gelene kadar, 7, 10 veya 15 günlük yaz kamplarında çalıştık. Bu şekilde çalışmaya yaklaşık 20-30 yıl devam ettik. Daha sonra basketbol baş antrenörümüz ya da basketbol antrenörleri derneği onların milli takımda oynayıp oynamamalarına karar verirdi. Bundan önce de kampın en tepesindeki oyuncular olurlardı. Şuan için konuşursak; U16’daki oyuncular, sanırım 2002 ve 2003 2004-2007 doğumlular kampa alınır ve yaklaşık 15 yıl gibi, 11-20 yaşları arası 9 yıl boyunca aralıksız izlenirler.

  1. Oyuncuların gelecekleri açısından milli takımlar düzeyinde planlama var mı?

Yok yani aslında tabii ki bir planımız var, federasyonumuz tarafından. Bazen büyük planlar yapamıyorsunuz. Kulüplerle çok da iyi bir koordinasyon yapamıyorsunuz, çünkü kulüpler her sezon sonuç peşindedirler. Bir sezonu planlayabilirsiniz, ama daha büyük plan yapamıyorsunuz.

  1. Oyun sistemi ve oyuncuların alt kategorilerinden takibi ile ilgili planlanmış bir yazılı eğitim müfredatı mevcut mu?

Sanırım var. Bizim daha yaşlı çocuklar için bazı planlarımız var ve tüm genç antrenörler de bunu kullanır. Ne yapmak zorunda olduğunuz ile ilgili bir planımız yok.

  1. Ülkenizde basketbola başlama yaşı kaçtır?

Bu kulübe bağlı 7-8-9 bazen de 2. Bence 2 dir. Benim fikrime göre çocuklara değişik sporlar denetilmeli ve birkaç sezon sonra diğer sporlardaki, hentbol, futbol ve basketbol gibi sporların antrenörleri bu çocuğu görmeli. 7 yaş bir çocuğu basketbola başlatmak için çok erkendir.

  1. Oyuncu gelişiminde karar verme yetisini geliştirmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bu konuda onlarla çalışmaya çok da zamanımız olmuyor. Mesela son oyuncumuz bir hafta önce geldi hazırlıklara, kulübünde çalıştığı için. Onları nasıl geliştirebilirim. Antrenmanlarda, 5 kez kamplarda ancak. Maalesef sezon içerisinde bir araya gelip buluşabileceğimiz bir sistemimiz yok. Sezon boyunca 3-5-7 gün toplanabiliyoruz, bu da tüm oyuncularla olmuyor maalesef. Müsabakalar öncesi 25-30 gün ancak hep birlikte olabiliyoruz, bu da geliştirmek için çok kısa bir süre aslında. Bu süre içerisinde, önce antrenmanla daha sonra konuşarak geliştirmeye çalıştırıyoruz elbette.

  1. Söylemlerinizden anladığım kadarıyla, kulüpler sizinle pek de işbirliği yapmıyor gibiler, öyle değil mi?

Her ülkede olduğu gibi, kalifiye oyuncularla sözleşme imzalayıp onlara güveniyorlar. Bu sefer de sonuç istiyorlar. Her antrenör kendi konumunu ancak aldığı sonuçlarla koruyabilir. Bunu otoritesi yüksek olan koçlar başarabiliyor ancak, genç antrenörler değil. Genç oyunculara kadro verip sonuç almak zor.