Cem Akdağ’ın Ahmet Gürgen Sunumu Gözlemleri

12.Uluslararası Antrenör Seminerinde Banvit Baş Antrenörü Ahmet Gürgen’in gerçekleştirdiği ‘Altyapıdan Üst Yapıya Giden Yoldaki Teknik Detaylar’ sunumu hakkında Yönetim Kurulu Üyemiz Koç Cem Akdağ’ın kendi blog sayfasında paylaştığı gözlemleri sizlere aktarıyoruz.

Geçen hafta yapılan seminerin bir diğer önemli bölümü de, sevgili Ahmet Gürgen’in, şut mekaniği ile ilgili sunumuydu.

Basketbol var olduğu sürece şut konusu ve şut eğitimi her zaman konuşulacak ve tartışılacaktır.

Bu blogda şut konusuyla ilgili onlarca post var .

Ve inanıyorum ki ,yazmaya devam ettiğim sürece onlarcası da ilave olacak.

Ahmet Gürgen ,bir buçuk saat süresince yanındaki tek bir oyuncu ile yaklaşık 500 izleyiciye şut mekaniğini, eğitimini ve kendi felsefesini anlattı.

Bu tarz seminerlerde konuşarak bilgi aktarmak çok zordur, genellikle izleyen koçlar dinlemek yerine uygulama görmeyi tercih ederler ve portföylerine yeni diriller ilave ederek kulüplerine dönmek isterler.

Ancak bu defa sunumun ortalarında, gözlerimi tribünlere çevirdiğimde, tüm koçların adeta büyülenmiş gibi Ahmet Gürgen’i dinlediklerini gördüm.

Ben ise ,daha önce çalıştırdığım takımlarda ve rakip takımlarda oynayan Banvit altyapısından yetişmiş şutör oyuncuları düşünerek bu sunumdan farklı bir keyif aldım.

GENEL FELSEFE VE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Koç sunumunun hemen başında bir oyuncuyu yanına çağırıp ondan topu yerden almasını istedi .

Ve oyuncuya topu yerden nasıl alması gerektiğini anlatarak sunumuna başladı.

Burada aklıma eski bir hikaye geldi.

Basketbol duayeni Rahmetli Cavit Altunay, yıllar önce maçta hiç oynamayan bir yedek oyuncu sahanın kenarına kaçan topu yerden alınca ,” bu çocuk ileride müthiş bir şutör olacak” demiş.

Ve o çocuk ileriki yıllarda Türk milli takımının değişmeyen şutörü olmuş. ( Reşat Güney )

BASİT ANCAK ÖNEMLİ DETAYLAR

Koç oyuncunun, topu yerden alırken önce parmaklarını maksimum derecede açması gerektiğini ve elin ayasının topa değmemesi gerektiğinianlattı.

Ardından üç parmak dışında kalan serçe ve yüzük parmaklarının diğer el gibi sadece destek olarak kullanılacağını ,kendisinin çalışmalarda bu parmaklara bant sardırdığını söyledi.

Topu yerden alırken el ile ön kolun doksan derecelik bir açıda olması gerekliliği üzerinde durdu.

Top şut cebine alındığı zaman dirsek ile omuz arasında kalan kısmının vücuda yapışık olması gerektiğini anlattı ve oyuncunun dizleri bükük vaziyette ,dengeli bir şekilde doğrulması gerektiğinden bahsetti.

SAVUNMANIN ŞUTLA İLGİSİ NEDİR ?

Ardından herkesi şaşırtarak bir savunma çalışması olan Zig Zag dirilini yaptırdı.

Koç bu dirili yaptırırken, oyuncuların en zorlandıkları hareketin dizler bükülü vaziyette yaptıkları hareket olduğunu ve hem hücumda hem de savunmada her şeyin başının “STANCE ” duruşu olduğunu söyledi.

Koç antrenmanlar sırasında oyuncuların hem savunma, hem de hücumda dik durmasına ve dizlerinin bükük olmamasına dayanamadığını ısrarla belirtti.

Bu konumda gördüğü oyuncuların bacaklarının güçsüz olduğunu, başka bir neden olmayacağını düşündüğünü ve bu nedenle ,bir eliyle dripling yaparken diğer eliyle topu yere sürdürerek ,

oldukça ! zor bir hareket ile ödüllendirdiğinden ! bahsetti.

Ahmet koça göre şut atarken denge sağlamak için bacakları omuz genişliğinden daha fazla açmak gerekiyor . Savunmadaki Stance pozisyonu gibi.

Tek zamanlı ve bacaklar açık bir şekilde stop yapılmasını tercih ediyor.

Ancak oyuncunun vakit kaybetmemesi için , tek zamanlı stop yaparken zıplamamalı ve mümkün olduğunca çabuk şut pozisyonuna girmeli . Sadece şutu atarken zıplamalı diyor.

Dengeyi karın bölgesinde hissetmeli ve tam ortada muhafaza etmeli , bel bölgesine kaymamalı .

Şuttan sonra, ne geriye ne de ileriye düşmeli . Zıplanan yere düşmeli.

Daha birçok detayın yanı sıra benim ilgimi çeken son bir tanesini daha ilave ediyorum.

Çene potayı göstermeli.

Çok keyifli bir sunum oldu.

Şu anda büyük çoğunluğunu kendi yetiştirdiği oyuncularının teşkil ettiği A Takımda antrenörlük yapan Ahmet Gürgen’e çok teşekkür ediyor ve maçlarda başarılar diliyorum.