Altyapı Organizasyonu Ve A Takım (2005)

Alt yapı organizasyonu yaparken öncelikle 4 yıllık (en az) bir program yapılmalıdır. Bu programa yapılırken dikkat edilmesi gereken işlerin başında oyuncu seçimi gelir.

OYUNCU SEÇİMİ YAPARKEN

İlk kurduğumuz minik takımda iyi bir playmaker (oyun kurucu ) varsa, bir sonra ki takımda forvet veya uzun oyuncu daha sonra ki seçimde de ona göre forvet bulduysak uzun, uzun bulduysak forvet seçimine önem vermeliyiz.

Çünkü 5 uzun, 5 kısa oyuncudan oluşan takım hiç bir anlam ifade etmez (tabii ki amaç A takıma oyuncu yetiştirmekse) .

5 Kısa oyuncu ile Türkiye Şampiyonu (Küçük veya Yıldızlar seviyesinde) olabilirsiniz. Ama ileride A takımda 5 tane kısa oyuncu ile mücadele edemezsiniz.


 ANTRENÖR SEÇİMİ

Eğer amaç A takımsa bu antrenörler her yıl değişerek A takımda asistan olarak görev almalı ki ileride A takımda oynayacak oyuncunun nasıl bir oyuncu olması gerektiğini daha iyi görecek ve oyuncusunu ona göre yönlendirecektir.

A takım seviyesini görmeyen bir alt yapı antrenörünün A takım seviyesinde oyuncu yetiştirme şansı çok azdır.

1 sene genç takım,1 sene yıldız takım, 1 sene de küçük takım antrenörü dönüşümlü olarak A takımda görev almalıdır.

TAKIMLAR ARASI BAĞLANTI

Alt yapı organizasyonlarında en önemli ilişki takımlar arasında ki bağlantılardır. Bu bağlantı içinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur; her takımda bir alt takımdan 5 oyuncunun bulunmasıdır. Örneğin; küçük takımda 5 minik takım oyuncusu, yıldız takımda 5 küçük takım oyuncusu, genç takımda 5 yıldız takım oyuncusu,

A takımda 5 genç takım oyuncusu bulunursa sistem kendiliğinden işler. A takıma 5 tane alt yapı oyuncusunu takviye yaptığınızda, her zaman şampiyonluğa aday olursunuz. Eğer bütçeniz düşükse bile ligde, vasat yabancılarla orta sırada çok rahat şekilde oynarsınız.

Arşiv No: Aziz Akkaya 2005-001