Georgios Bartzokas: Değişmeli Adam Savunmasının 9 Kuralı
Euroleague koçlarından Georgios Bartzokas’ın değişmeli adam savunmasının 9 kuralını anlatan ve Fastmodelsports.com’da yayınlanan makaleyi üyemiz Dr.Yasin Akıncı’nın çevirisiyle sizlere sunuyoruz.
Kaynak: http://team.fastmodelsports.com/2019/08/14/georgios-bartzokas-switching-defense/
Yasin Akıncı Kimdir?
Yasin AKINCI 1977 Manisa doğumlu olup, ODTÜ Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Lisans Yüksek Lisans ve Doktorasını tamamlamıştır. Çankaya üniversitesi, Kayseri Basketbol, TED Ankara kolejliler, Urla gençlik spor kulüplerinde altyapı ve A takımlarında antrenörlük yapmış, Kadınlar Altyapı ve A milli takımlarda asistan koçluk görevinde bulunmuştur.
Euroleague’in simgesel koçu değişmeli adam savunması stratejisiyle birçok maç kazandı. Bu makalede koçun kuralları FastDraw diyagramlarıyla analizi edildi.
Avrupa basketbolunun en başarılı ve karizmatik koçlarından Georgios Bartzokas, EuroLeague’de 2013 yılında Olympiakos ile yılın koçu seçildi. Her zaman basketbol camiasına yeni ve etkili fikirler getirmeye çalışan yenilikçi bir koç olarak bilinen Bartzokas, 2015 yılında Lokomotiv Kuban ile Final-Foura kalma başarısı göstermişti.
Koç Bartzokas’ın EuroLeague’deki ekipleri her sezon genel savunma verimliliğinde ilk beşe girdi. Son iki sezon, Khimki ile çalışırken, takım boyalı alan savunmasında EuroLeague’in tepesindeydi (boyalı alandan en az sayıya izin veren takım). Savunma sisteminin sırrı perdeleme-devrilme pozisyonlarında kendine özgü adam değişme yöntemini kullanmasıdır. Bartzokas, aynı zamanda EuroLeague’de adam değişme savunmasını temel perdeleme-devrilme savunması olarak kullanmaya başlayan ve onunla başarılı olan ilk koçtur. Bu sistemin bir avantajı, rakibin oyun kitabında yer alan tüm setleri çıkarma ve her birine ayrı önlem alma gibi ekstra iş yüklerini ortadan kaldıran genel bir çözüm olmasıdır. Koç Bartzookas’ın kullandığı dokuz kural her durumda uygulanabilir olmasının yanında çok kolay, anlaşılır ve etkilidir. Şimdi değişmeli adam savunmasının bu dokuz kuralı tek tek inceleyelim.
A-TOPLU OYUNCUYA GELEN PERDELEME ÖNCESİNDE VE SIRASINDA
İlk başta, perdeleme devrilme öncesinde ve sırasında sahada ne olduğunu ve savunma oyuncularının ne yapması gerektiği hakkında konuşmamız gerekir.
KURAL # 1: TOPA BASKI (PRESS OFF)
Sistem, toplu oyuncuyu savunan oyuncu ile başlar. x1’in topa baskı yapması ve perdeleme olmadan önce o1’i ekstra zorlaması gerekir (geçilmeden topuna dokunmaya çalışması). X1, perdelemenin geldiği yön hakkında (sağ-sol) x5’ten gelen çağrıyı duyar duymaz, perdelemeyi reddetmekten kaçınır. Yani, x1 her zaman o1’i perdelemeye doğru yönlendirmek zorundadır, çünkü x5’in yardım etmesini bekliyoruz.
KURAL # 2: PÜSKÜRTEREK ADAM DEĞİŞME (HEDGE THE SWİTCH)
O1 perdelemeyi kullandığında ondan x5 sorumlu olur çünkü x1 perdelemenin olmamasından sorumludur. x5, perdeleme sonrası adam değişmede agresif (topa dokunmaya çalışma, fiziksel temas sağlama) olmalı ve o1’i püskürtmeye (hedge) çalışmalıdır. Buradaki düşünce, toplu oyuncunun momentumunu x5’in durdurması ve perdelemeden sonra oluşacak boş alana atak etmesini engellemesidir. Bu durumda ideal olarak toplu oyuncunun 1 veya 2 dripling çemberden uzaklaşması beklenilir.
KURAL # 3: ÜSTTEN GEÇEREK ADAM DEĞİŞME (SWİTCH OVER)
Bu sistemde x1’in perdeleme üzerinden geçmesi oldukça önemlidir. Ancak, çoğu Avrupa takımının bu değişmeyi alttan geçerek yaptığını bilmemiz durumu biraz garipsememize neden olabilir. Öte yandan üsten geçmenin nedeni öncelikle x5 in geç kalması durumunda bulunabilecek erken bir şuta müsaade etmemektir. Diğer bir neden ise aşağıdaki videoda olduğu gibi o1’in perdelemeden sonra terse yönlenmesi veya topu araya vurması durumunda, yardım veya tekrardan adam değişme imkânı sağlayabilmesidir.
KURAL # 4: ALAN SAVUNMASI GİBİ KALMA (ZONE UP)
Bizler x5’in toplu oyuncuya yapılan perdeleme sonrasında agresif bir şekilde o1’i püskürtmeye çalışacağını anladıysak, x5’in hata yapması durumunda diğer oyuncuların yardım etmeye hazır olması gerektiğini bilmemiz gerekir. Bu durumda diğer oyuncuların pozisyonu; alan savunmasındaki gibi, topla kendi eşleşmesindeki oyuncular arasındaki boşlukta olmalıdır. Kurala göre perdeleme-devrilme pozisyonunda saha içi yerleşimde hiçbir zaman bir pas mesafeye aldırmama (deny) yapılmaz. Aşağıdaki resimlerde, toplu perdeleme-devrilmede tüm bu kuralların mükemmel bir şekilde savunulduğunu görüyoruz.
B-TOPLU PERDELEME DEVRİLMEDEN SONRA TERS EŞLEŞMEYİ SAVUNMA
Toplu perdeleme-devrilmeden sonra savunmada ters eşleşme mevcuttur. Bundan sonraki kurallar bu avantajların nasıl en aza indirilmesi ve ortadan kaldırılması ile ilgilidir.
Figür 1: x5 şuta izin vermemeli ve kuvvetli tarafını (el) kapatmalı, x1 uzun oyuncunun önüne geçmeli, x4 ve x3 alan savunması pozisyonunda kalmalıdır (aldırmama yok).
Figür 2: Pas 2’ye giderse, x1, uzun oyuncunun önünde kalmalı, x4 ve x5 pasla beraber boyalı alana girmelidirler
Figür 3: Pas 4’e giderse, x3, x2, x5 pasla beraber boyalı alana girmelidirler.
Figür 4: Eğer 5 Post’a topu alırsa, 5 oyuncunun da boyalı alana girmesi gerekmektedir.
KURAL # 5: ALAN SAVUNMASI GİBİ KALMA (TAKE AWAY SHOT)
X5 o1’e karşı savunmaya başladığında, en önemli önceliği üç sayılık şuta izin vermemektir. Buradaki yakın savunmanın amacı toplu oyuncuyu, savunmanın yardım etme veya adam değişmeye hazır olduğu içeri girmeye (penetre yapmaya) zorlamaktır.
KURAL # 6: ZAYIF ELİNE YÖNLENDİR (FORCE WEAK HAND)
X5’in savunmada bir sonraki önceliği, topla çembere gitmedeki (penetredeki) avantajı en aza indirmek için o1’i daha zayıf eliyle topu sürmeye zorlamaktır. Bu aynı zamanda diğer savunma oyuncularının güçlü taraf ve zayıf taraf anlayışında doğru pozisyon almalarına yardım eder. Aşağıdaki videoda x5’in kural 5 ve 6’nın uygulanmasında mükemmele yakın iş çıkardığını görüyoruz.
KURAL # 7: PİVOTU ÖNDEN AL (FRONT THE POST)
X1’in o5‘i mutlaka önden alması gerekir, o5 e atılacak direk pasları engellemek x1’in sorumluluğundadır. Uzun oyuncunun önden alınması hücumu arka tarafa doğru yüksek bombeli pas atmaya zorlar ki bu, ters taraftaki savunma oyuncularının zamanında yardım etmesini sağlar. Ayrıca, önden alma bazen x1’in üzerine doğru yapılan toplu hareketlere (penetrelere) yardım ederek ters eşleşmeden kurtulmasına olanak sağlar (son videodaki 4.03 den başlayan pozisyon).
KURAL # 8: BOYALI ALANA TOPLAN (PACK THE PAİNT)
X1 uzun oyuncuyu önden aldığında, diğer savunma oyuncuları bir ayakları boyalı alanın içinde olacak şekilde hemen pozisyon almalıdırlar; böylelikle x1 korunmuş olacaktır ve hücum zayıf tarafa pasa atmaya zorlanacaktır.
Top uzun oyuncuda olduğu durumlarda da bu kural geçerlidir: BOYALI ALANA TOPLAN
KURAL # 9: TOPLA BERABER HAREKET ET (FLY WİTH THE BALL)
Bence bu, sistemdeki en önemli kuraldır. Tüm oyuncular, top tarafı savunma oyuncusu pozisyonundan yardım tarafı savunma oyuncusu pozisyonuna hızlı bir şekilde geçmeye hazır olmalıdır. Hücum oyuncusu bir pas yaptığında tüm savunma oyuncuları pasla beraber yeni pozisyonlarına uçmaya hazır olmalıdırlar.
VİDEO GÖSTERİMİ
BU MAKALEYİ KOÇ BARTZOKAS’IN DEĞİŞMELİ ADAM SAVUNMASININ 9 KURALININ EN İYİ UYGULANDIĞI POZİSYONLARIN BULUNDUĞU VİDEO İLE NOKTALAYALIM.
Çeviri: DR. Yasin AKINCI