Kartal Önel Yeni Nesil TOFAŞ Projesini Anlatıyor

Yeni Nesil TOFAŞ Proje sorumlusu Kartal Önel’in Basketfaul.com sitesine yaptığı örnek proje ile ilgili açıklamaları:

HER ÇOCUĞA EŞİT YAKLAŞIM
2018 sezonunda Basketbol Federasyonumuzun En İyi Sorumluluk Projesi ödülünü kazanan Yeni Nesil Tofaş Projemiz dünya standartlarında spor kültürünü her çocuğa eşit şekilde ulaştırma fikri üzerine kuruldu.
Günümüz dünyasında ailelerin maddi gücü olmayınca kaliteli eğitim alamayan yetenekler spora ulaşamaz durumda. Biz de öyle bir proje yapalım ki Bilgi Transferi kolay olsun, biz başında olmadan da sistem işlesin, maddi gücü olmayanlar da spor yapabilsin ve sonsuza kadar yenilenerek devam etsin istedik. 2015 yılının Ekim ayında başlattığımız proje her sezon da büyüyerek 15 farklı bölgede 2500 üzerinde çocuğa ulaştı.
Projeyi hazırlarken öncelikle sorunlar ve sonrasında da yıllara dayanan gözlemlerimiz ışığında çözümlere odaklandık.
MAÇ KÜLTÜRÜNÜN ZARARLARI…
Günümüz basketbolunda gözlemlerimiz;
7-8 yaşlarında basketbola başlayan kitlenin sadece yüzde 5’i genç takımlarda lisanslı olarak devam edebiliyor. Bunun birçok nedeni var fakat en büyük nedeninin küçük yaşlarda başlayan maç kültürü olduğunu düşünüyoruz. Gereğinden fazla aşırı övgüyle değerlenen çocuklar ileride bu övgüleri alamadığında  spordan uzaklaşıyorlar. Madalya ya da kupa kazanamadığında zevk alamaz hale geliyorlar.
Ailesinin koçlar tarafından yönlendirilen aşırı beklentisini karşılayamayan çocuklar sınav baskısı yıllarında sporu bırakıyor. İşin üzücü yanı sokaklarda amatörce bile devam etme oranları çok düşük.
Klasik sistemde eğitim metotları günümüz Z kuşağına hitap etmekten uzak ve eski kalıp davranış metotları bu kuşağın değer yargılarına zarar vermekte.
Korku disipliniyle takım olma ve söylenenleri taklit etme kültürüne alışmış küçük sporcular yaşları ilerledikçe dünyadaki diğer sporcularla yaratıcılık anlamında becerilerini sergileyemiyorlar.
Aileler “eskiden biz yapamadık çocuklarımız en iyisini yapsın” zihniyetinde ve koç-sporcu ilişkisine çok müdahiller.
Aileler çocuklarının haklarını koruma adına özellikle maçlarda yanlış örnekler sergiliyorlar.
Aile ve çocukların önemli bir bölümü “Sağlıklı Beslenme” konularında diğer ülke çocuklarıyla rekabet edecek bilgiye sahip değiller
Erken yaşta yarışma kültürü, çocukların temel teknik yerine stratejik oyunlar ve kolaycılık olan sıkıştımalarla top kapma üzerine savunma eğilimine itmekte.
Çocuklar yeteneğini keşfetme ve kendine has oyun stili geliştirmeden çok, takım antrenmanlarıyla zaman geçiriyor ve yaratıcılıkları gelişmemekte.
Genetik olarak geç kuvvetlenen çocuklar yarışma kültürü içerisinde fiziksel yetersizlikten dolayı başarılı olamamakta ve özgüvenini kaybetmekte.
Yılın sonunda doğan çocuklar kendinden 10-11 ay büyük çocuklarla oynamak durumunda haksız rekabete sürüklenmekte.
Eşit dakika almayan ve sorumluluğu az olan çocuklar ileride uzayıp kuvvetlense de yeteneklerini geliştirme şanslarını kaybetmekteler.
Birebir savunması desteklenmemiş ve gelişmemiş ayrıca kolektif oyun ve spacingi kazanamayan çocukların 14 yaşından sonra entelektüel basketbol yapısına geçebilme oranı çok sınırlı kalmakta.
DÜŞÜNCEDE DEVRİM
Tüm bu sorunları detaylıca analiz ettiğimizde “Düşüncede Devrim” yapıp yeni bir spor kültürünü inşa etme yoluna gittik.
Aileleri, sporcuları ve en önemlisi koçları eğiten E-Learning programını hazırladık. www.yeninesiltofas.com
Tüm videolar koçlara, ailelere ve sporculara ayrı arı olarak 3 dk geçmeyecek şekilde frame ve animasyonlar eklenerek yapıldı.
Videolar için herkesin şifresi var, ücretsiz izleyebiliyorlar. Her profesyonel videonun sonunda 5 soru geliyor ve doğru cevap alınırsa diğer videoya geçilebiliyor aksi takdirde tekrar video izlenip sorulara doğru cevap veriliyor. Tüm raporlar anında merkezdeki arkadaşlarımıza raporlanıyor. Böylece hangi bölgede kimin hangi bilgiyi aldığını büyük oranda ispatlayabiliyoruz.
Videoların bazılarının içerikleri ;
Çocuklarda Bağımlı olmadan Bilgisayar kullanımı
Mutlu çocuklar yetiştirme
Sorumluluk duygusu kazandırma
Motivasyon
Okul ve Spor birarada
Koç,çocuk ve Aile üçgeni nasıl olmalı
Beslenme (6 ayrı video)
İlk Yardım (2 ayrı video)
Liderlik
Geri bildirim metodu
Sporcuya rol model olma
Doğru alışkanlıkları kazandırmanın önemi
Ekibinizdeki her insan değerlidir
Çocuk ne yaşıyorsa onu öğreniyor
Kaybederken bile kazanan koç olma
Teknik videolar (12 ayrı video)
TOFAŞ OYUN KURALLARI
Sonrasında 15 ayrı yerde 8-12 yaş grubunda kız erkek herkesin katılabileceği basketbol okulları kurduk. Burada herşey Tofaş Kulübü tarafımızdan karşılanıyor, tabii ki aile ve sporcuların eğitimlerimizi almaları koşuluyla. Buradan yapılan çalışmalarda devamlılık ve yatkınlığa göre minik takımlar oluşturuyoruz. Bu minik takımlar için de sadece bireysel yetenekler özelliklerinin ön plana çıkabileceği ve herkesin eline topun değdiği ve eşit dakika oynama fırsatı yakaladığı bir platform oluşturduk. Asla yetenekleri 12 yaşından önce toplayıp tek takım yaratmıyoruz. Bunun hem koçlarda hem de seçilmeyen çocuklarda negatif etkilerini biliyoruz. Mahallesinin, akrabalarının yıldızı olsunlar ve bulundukları yerde basketbol çıtasını yukarı taşısınlar istiyoruz.
Bununla birlikte takımlar birbirine Karşı MAÇ yaparak OYNAMIYOR. Yaş kategorinden çok beceri ve fiziksel uygunluğa göre karışık takımlarla KENDİ OYUN KURALLARIMIZA göre Oynuyoruz. Herkes kuralları takip ederken bir anda oyun akıcı ve homojen bir yapıya ulaşıyor. Aslında KOÇLARIN ELİNDEN TAKTİK BOARDU ALIP çocuklara TEMEL TEKNİK çalıştırmalarına yönelik yaptıkları becerileri sergileme fırsatı veriyoruz.
OYUN KURALLARIMIZ
* Sayılar her periyotta sıfırlanıyor
* Farklı gruplardan karma takımlar yapılıyor
* 3 kortta maçlar bitince yeni farklı gruplar oluşturuluyor
* Takımlar 8’er kişi
* 4-4 tam saha oynanıyor
* Periyotlar 8’er dakika
* Çember yüksekliği 2.85 cm
* 14 sn hücum süresi
* 5 sn yarı saha çıkış süresi
* 3 sn bir oyuncunun elinde topun kalma süresi
* 2 dakikada değişim (Zaten tempoda çok yoruluyorlar)
* Yarı sahadayken atılan atışta diğer 3 kişiden hücum ribaunda girme zorunluluğu
* Savunmada yardım yok
* Zone ya da sıkıştırmalı savunma yok
* Pick & Roll yok
SADECE BASKETBOL DEĞİL
Gelişmiş oyuncularımızı sonrasında 12 -13 yaş kategorisinde 3 takıma indiriyoruz. Burada da yine katlara dayalı kolay öğrenebilinen Tofaş Motion Offense sistemimiz var. Oyuncuları doğru sistemde bu yaşa getirdiğimizde Ezbere Dayalı Olmayan, yaratıcı ve inisiyatif alabilen bir yapıda olmalarını istiyoruz. Bunun yanında haftada 3 gün kulübümüz çatısı altında Yeni Nesil Tofaş sporcularının Müzik eğitimiyle nota bilgisi, ritm ve ses algısı, Yaratıcı Zeka eğitimiyle robot atölyesi, analitik düşünme ve takım oyunu becerilerine katkıda bulunuyoruz.
Tofaş Spor Kütüphanesi kapsamında 2000 spor kitap ve dergisi toplayarak kulübümüz gelecek nesillerine spor kültürünün aktarılması konusunda destek olduk.
3 sene sonunda sistemimizi kurduk diyebiliriz, ekip için gerekli 6 koç, 20 asistan ve 40’a yakın monitör koç Yeni Nesil Tofaş eğitim sisteminden teorik ve pratik olarak geçti. Klasik sistemde erken yaşta ezbere dayalı sistemlerin 14 yaş grubuna kadar bizim sistemimizde oynayan çocukları maçlarda yenebileceğini görüyoruz. Fakat sonraki yıllarda Tofaş sisteminden geçen sporcuların mental ve yaratıcılık anlamında fark yaratacaklarına eminiz.