Murat Özyer ile Röportaj (Bölüm-6)

Soru: Röportajın bu bölümüne kadar, Eğitim Kurulu olarak göreve başladığınız 2018 ‘in Şubat ayında bu yana birçok konu ve uygulamada değişiklikler yapmışsınız, yeri gelmiş yaptığınız değişikliği ülkemizin şartlarına göre güncellemişsiniz. Fotoğraflardan gördüğümüz kadarı ile profesyonel bir kurul olmamanıza rağmen her eğitim faaliyetinde mutlaka birkaç kurul üyesi bulunuyor. Sorum şu; Eğitim Kurul olarak kendinizi doğru ifade edebiliyor musunuz?  Yaptıklarınızı ve amaçlarınızı basketbol kamuoyuna yeteri kadar aktarabiliyor musunuz?

Eğitim Kurulu’nun esas ismi aslında Antrenör Eğitim Kurulu, sadece antrenörlerin eğitiminden sorumlu. Dolayısıyla basketbol kamuoyunu özellikle kulüpleri ve antrenörlerin çalıştığı diğer kurumları da bilgilendirmek isteriz tabii ki, kurul üyeliği tam zamanlı profesyonel bir iş olmadığı için enerjimizi ve zamanımızı da doğru kullanıp odak noktamız antrenörle iletişimimizin kuvvetli olması gerektiğini düşünüyoruz. Kurs, seminer ve sertifika programlarında gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Antrenörlerin yaptığı geri dönüşlerden besleniyoruz. Bununla beraber geçtiğimiz sezondan başlayarak “TBF Eğitim” olarak sosyal medya mecralarında da bulunmaya başladık.

Geçtiğimiz sezondan başlayarak sosyal medyayı (özellikle instagram) daha etkin kullanarak iletişimimizi arttırmayı hedefledik. Aylık sosyal medya planlarımızı yaparken o aya özel eğitimleri, değişen talimatları, seminerlerde yapılan sunumları, altyapı maçlarından örnek olabilecek bazı pozisyonları paylaşmaya başladık. Erdem Can Koç ile bir deneme yapıp instagramda canlı röportaj yaptık. Oldukça ilgi çekti ve takip edildi. Bu bir denemeydi ve bize göre başarılı da oldu. Hedefimiz ayda bir kere bir basketbol insanı ile basketbol antrenörlüğü hakkında bilgilerin paylaşılacağı bu canlı röportajları yapmak.  TBF ‘nin çok değerli ve tecrübeli bir medya ekibi var, onların da desteği ile bu mecra daha geniş bir kitleye ulaşacaktır.

Soru: Gelelim en çok konuşulan konulardan birine; Alt yapı milli takımları. Aydın Örs Hocanın başkanlığındaki Eğitim Kurulunun alt yapı milli takımlarla ilgili planlama ve stratejileri ile ilgili süreçte konumu nedir?

Bu soru bize de çok sık soruluyor. Özellikle de genç antrenörlerimiz alt yapı milli takımlarında görev almayı çok istiyor ve bunu birçok yerde dile getiriyor. Pandemi öncesi gittiğimiz illerde yaptığımız antrenör sohbetlerinin değişmeyen sorusu; “alt yapı milli takımlarında görev almak için ne yapmamız lazım? olmuştu.

Öncelikle TBF Alt Yapı Milli Takımlarının yapısını anlatmam lazım. TBF Yönetim Kurulu en az bir üyesi genelde bu sorumluluğu alıyor. Bu sorumluluk bildiğim kadarı ile Hüseyin Beşok’ta. Sonra profesyonel yapı geliyor, onun da başında Haluk Yıldırım var. Sonra da alt yapı baş antrenörü, idareciler ve yardımcı antrenörler geliyor. Alt yapı milli takım planlama ve stratejileri sadece bu ekipler tarafından yapılıyor.

2019 yılında alt yapı milli takımlarında uygulanan sistemi antrenör eğitim müfredatının içine alarak planlı şekilde ülkemizdeki tüm antrenörlere anlatılmasını gerektiğini düşündük. Pandemi sonuna kadar da eğitim müfredatımızı bu şeklide uyguladık.

Devamında ise uluslararası turnuva ve maçları da takip ettikten sonra bu içeriğin geliştirilmesi ve günümüz değişen basketbol anlayışını desteklemesi gerektiğini öngördük, Eğitim Kurulu olarak yaptığımız “güncelleme” toplantıları sonunda antrenör eğitimlerimizi dört ana başlığa dayandırmaya karar verdik;

  1. Savunmada ve hücumda agresivite,
  2. Atletik performans,
  3. Şut öncelikli olmak üzere yüksek fundamental,
  4. Oyunu okuma,

Bu dörtlüye güvenip uygulayan antrenörlerin, donanımlı oyuncular yetiştirip takımlarıyla sportif başarılar kazanacağına inanıyoruz.

Soru: Röportajın sonuna gelirken merak ettiğimiz bir konu daha var. Geçtiğimiz haziran ayında yapılan Uluslararası Seminerde bir basketbol kitabının tanıtımı yapıldı. Bu kitapta neler var? Ne zaman piyasaya çıkıyor?

2018 yılından beri verdiğimiz eğitimler sırasında gittiğimiz illerdeki antrenörlerimizle yüz yüze yaptığımız toplantılarda bir konu daha çok ön plana çıkmıştı; 6-16 yaş grubu çocukların basketbol eğitiminde güncel bir kaynağı, “Yol Rehberi Bir Başucu Kitabı” ihtiyacı.

Basketbol okullarının yaygınlaşması ve basketbola başlama yaşının küçülmesi bu ihtiyacı öncelikli hale getirdi. Bu kitabı hem basılı, hem de kare kodla ulaşılabilecek videolarla desteklenmiş dijital şekilde yayınlanması için planladık. Kitabın hazırlığı 3 ayrı içerik şeklinde planlandı;

1- 6-12 yaş grupları için

2- 13-16 yaş grupları için

3- Yaş gruplarına göre atletik performans

Pandemi, bizi planlamamızda değişiklikler yapmaya zorlasa da, 2023 yılı içinde bu rehber başucu kitabını antrenörlerimizle buluşturmayı hedefledik. Çok yakında daha da detaylı bilgilendirme yapılacaktır. Büyük emek harcayan Alaeddin Yakan‘ın liderliğinde, Metin Ağırbaşoğlu, Menderes Gümüşdal ve Seyfi Savaş’ın katkılarıyla başucumuzdan eksik olmayacak çok değerli bir kitap geliyor.

Müsaadenizle bu güzel ve uzun röportaj için Isaac Newton’un bir sözüyle bitirmek istiyorum. “ Eğer daha ileriyi gördüysem, devlerin omuzlarında durduğum için olmuştur.”

2018’den evvel TBF Eğitim Kurulunda görev yapan değerli spor insanları ve eğitimcilerin bıraktıkları yerden “Antrenör Eğitim Çıtasını” daha yukarı taşımaya çalışıyoruz.

Tarihe not olarak düşmek adına (ulaşabildiğim en eski bilgi) 2005 senesinden bu yana TBF Eğitim Kurulunda görev yapanların listesini de basketbol kamuoyu ile paylaşıyorum.

Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Aramızdan ayrılan eski Eğitim Kurulu başkan ve üyelerini saygı ile anıyorum.

Basketbol tutkusu çok yüksek, ülkesine değer katmak için çalışan birbirinden değerli basketbol insanlarından oluşan, Başkanımız Aydın Örs’ün liderliğindeki, Eğitim Kurulu’nun bir parçası olduğum için gururlu ve mutluyum. Paylaştıkları bilgi ve tecrübeleri için hepsine teşekkür ederim.

Röportajın önceki bölümlerine bu linklerden ulaşabilirsiniz.

1.Bölüm:https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-1/

2.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-2/

3.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-3/

4.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-4/

5.Bölüm: https://www.tubad.org.tr/murat-ozyer-ile-roportaj-bolum-5/